Stil Ahmet firması bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırmış ve ayrışmayı başarmıştır.
Ali Bey, ahşap imalat çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Firmamız nitelikli ahşap ürünlerden mobilya dekorasyon imalatı üzerine faaliyet göstermektedir.
Üretim kapasitesinin büyük bir bölümünü saray sedir ve tamamlayıcı aksesuarları üzerine yapan firmamız, son yıllarda geçmişten gelen tecrübe bilgi ve birikimini geleneksel ahşap sanatları üzerine yoğunlaştırarak yurt içi ve yurt dışında cami, köşk, konak, müze gibi projelerde başarıyla yer almıştır.
Projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Bağışlayan Cami’ndeki çalışmalarınız ile İngiltere’de referans proje seçilmesi süreci nasıl gelişti?
2017 Yılında Eskişehir’de ‘Türk Dünyası Vakfı’ tarafından yaptırılan ‘Bilim ve kültür merkezi’ projesinde yer alan geleneksel Cusulde ahşap kapılar (kündekari, çeltik oyma), saray sedir, tamamlayıcı ahşap dekorasyon ve aksesuar imalatını yaparak başarıyla teslimatını gerçekleştirmiştir. Ayrıca 2017 yılında Kars Valiliği’nin projesi olan Gazi Ahmet Muhtar Paşa Müzesi’nin restorasyon ve ahşap dekor imalatı tamamlanmıştır.
2018 yılında Konya Merkez – Meram ilçesi’nde yapılan Bağışlayan Cami’nin komple ahşap tefrişatı; kündekari kapı, mihrap, minber, vaaz kürsü, müezzin mahfili uygulaması yapılmıştır.
Bağışlayan Cami’nde yaptığımız daha önce yapılmayan, ahşap ile akrilik mermerin bir arada uygulanması çalışması oldukça farklı bir çalışma olarak gerçekleşti. Bu sayede çalışmamız, İngiltere’deki Corian firması tarafından haber konusu ve referans proje oldu.
Cami sektöründeki çalışmalarınız ve alanınızı da değerlendirdiğinizde Türkiye’de ve Dünya standartlarında sizce en uygun şekilde üretiliyor mu?
Cami sektöründeki çalışmalarımızda tasarımından üretimine komple projeyi ve süreci geliştirebiliyoruz. Kündekari kapı, mihrab, mukarnaslımihrab, minber, vaaz kürsüsü, müezzin mahfili, asma – çitakari tavan çalışmalarımız ile daha önce uygulanmamış farklı teknikler ve benzersiz ürünler geliştirmekteyiz. Türkiye’de ve Dünya’da özellikle cami sektöründe en büyük eksiklik standartların belirlenmesi konusunda standartları belirleyecek bir üst kurul veya üniversitelerde bir bölümün olmamasıdır.
Geleneksel mimari hassas bir şekilde incelenmeli ve bilmeden yapılan birçok yanlış uygulamanın önüne geçilmelidir. Genel çerçeve olarak ülkemiz geçmişinde kazandığı tecrübe ile çok yüksek standartlarda üretim yapan firmalara ev sahipliği yapmaktadır. Lakin bu yanlış uygulamaların önüne geçememekteyiz. Bu konu üzerinde denetimci olarak değil ama yol gösterici olarak bir ortak akıl oluşturulmalıdır ki binlerce yıllık bilgi birikimi gelecek nesillere doğru aktarılabilsin.
Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’na katılmanın faydalı olduğunu düşünüyor musunuz?
Fuarlara katılımın son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.Gelişen dünyada tanıtım ve firmaların kendilerini birebir ifade edebilmesine vesile olan fuarlar son derece önemli, hedef kitle ile üretici firmalar uzaktan uzağa değil, doğrudan temasa geçme imkânı bulabiliyor.
2018 yılı çalışmalarınızı değerlendirdiğinizde nasıl geçti?
2018 ülkemiz ve dünya konjonktürüne bakıldığında kolay bir yıl olmamasına karşı firmamız, ürünlerinde benzersizlik ve sınır tanımayan mimari anlayışı sayesinde birçok projeye başarılı bir şekilde imza atmıştır.
Sanat ağırlıklı çalışmalar standart perakende sektöründen farklı olarak ekonomik gelişmelere hızlı tepki veremez, lakin katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkarır.
Cami Dergisi ekibi olarak, değerli röportajı için Sayın Ali Mercan’a ve Stil Ahmet Şirketi’ne teşekkür ederiz.