KÜLTÜREL AKTARIMA VE MEDENİYET AKTARIMINA OLUMLU PEK ÇOK KATKI SAĞLAYAN ÇALIŞMALARI İLE ASD AHŞAP

Cami sektöründeki faaliyet alanlarımızı ve üretimimizi devam ettirme konusunda çok hassas davranmalıyız.
Ahmet Bey, Cami sektöründe ahşap alanındaki çalışmalarınız hakkkında bilgi alabilir miyiz?
Faaliyet alanlarımızı ve yurt içi ve yurt dışı imalatlarımızı, Camilerimize özellikle Selçuklu ve Osmanlı motiflerini orijinal hali ile nakşedebilmek sureti ile sürdürmekteyiz.
Son yıllarda tamamladığınız projeleriniz nelerdir?
2017 – 2018 yılları yine yurt içi ve yurtdışında devam etti. Son yıllarda yurt içinde İZU Üniversitesi – Küplüce Cennet Cami ve Sancaktepe Cami’ndeki çalışmalarımızı tamamladık. Yurt dışında ise Gana Akra Camii gibi çok değerli eserlerde çalışmalara imza attık.
2019 yılında çalışmalarımızı tamamladığımız camilerimiz gibi, ibadethanelerimizde birçok yeni projemiz ve çalışmalarımız devam etmektedir.
Cami ahşap sektöründe standardizasyon çalışmalarının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
Ahşap sektöründe, ülkemizdeki üretim standartı ve leset sistemi iyi boyutta değil.
Birçok firma ahşap teminat işinden uzakta üretim yapmaktadır. Bu şekilde yapılan üretimde istenilen seviyede ve kalitedeki işlere ulaşılmasına engel oluşturuyor.
Fuar faaliyetlerine katılmak ne kadar yararlıdır? Çalışmalarınızı nasıl etkiliyor?
Fuar faaliyetleri hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli yaptığımız imalatların gerçek seviyesini anlatmak, faaliyetlerimizi tanıtmak ve çalışmalarımızı geleceğe aktarmak açısından çok önemlidir.
Fuarlarda ve organizasyonlarda bulunmalıyız. Cami Yapı Ekipmanları Fuarı sektörün sürekli büyüyen kalbi olduğundan bu fuarı oldukça önemsiyoruz.
Kapı yapımını ve ahşap çalışmalarını yürüttüğünüz Çamlıca Cami’ndeki çalışmalarınız hakkında da bilgi alabilir miyiz?
Osmanlı – Selçuklu mimari tarzı ile günümüz çizgilerinin bütünleştiği Çamlıca Camii’nin, dünyadaki en büyük ibadethane kapılarından biri olan ve yapımı 5 yıl süren 5 metre genişliğinde, 6.5 metre yüksekliğinde ve 6 ton ağırlığındaki ana kapısı, kündekari tekniğiyle yapıldı.
Ana kapının her bir kanadı 2 metre 50 santimetre genişliğinde, 6.5 metre yüksekliğindedir. Toplam 6 ton ağırlığında iki kanattan meydana geliyor. Binlerle ifade edilebilecek ahşap parçalarından oluşuyor:
Geleneksel Türk ahşap sanatının en güzel örneği olan kündekari işçilik dediğimiz çivisiz sistemle bir araya getirildi. Kapıların sedef ve kaplama işleri ise İstanbul’da gerçekleştirildi.

Cami Dergisi ekibi olarak, değerli röportajı için Sayın Ahmet Serim’e ve ASD Ahşap Şirketi’ne teşekkür ederiz.

Scroll to Top
× Bizimle iletişime geçin