Nakkaş, süslü ve renkli resim yapan sanatçılara verilen isimdir. Ressam, minyatür sanatçısı, genel olarak duvar resmi gibi çeşitli süslemeler yapan kişilere nakkaş denir. Osmanlı zamanından günümüze gelen bir çeşit güzel el yazı ve güzel resim yapma sanatı diyebiliriz. Cami duvarlarında, çeşitli kolon ve resimlerde özel nitelik isteyen resimleri yapan ustalara nakkaş denmektedir.
Osmanlı zamanında nakış veya tasvir terimleri resim için kullanılırdı. Minyatür ve resim yapan sanatçıları için ise nakkaş ismini kullanırlar. Minyatürler çokça kitapları resimler ile süslemek için mütalaa gösterdiğinden resimlerin boyutları ufak yapılır. Topkapı Sarayı’nda yapılmış olan Nakkaş hanede, nakkaş ustasının emir altında çalışan sanatçılar, kitapların minyatürüz edilmesini, saray ve camilerin boyanarak süslü olmasına dek her çeşit alanda süsleme işlerinde çalışma yapmışlardır. Fatih Sultan Mehmet zamanında saray nakkaş dairesinde 500 civarında usta çalıştığı bilinmektedir.
EHLİ KALEM hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak ve yaptığı çalışmaları incelemek için sizleri 25 – 28 Mart 2021 Bursa Atatürk Kültür Merkezi Merinos Fuar Alanında düzenlenecek olan 10.Uluslararası BURSA Cami Yapı Ekipmanları Fuarımıza bekliyoruz…