GELECEĞE EMEĞİ VE İŞÇİLİĞİ İLE İZ BIRAKMAYI HEDEFLEYEN YILÇAY KÜNDEKARİ FİRMASI DA 25 – 28 MART 2021 TARİHLERİNDE BURSA CAMİ YAPI EKİPMANLARI FUARINDA ÜRÜNLERİNİ TANITACAK!

Kündekâri, geometrik biçimlerde kesilmiş küçük ahşap parçaların büyük bir yüzey oluşturmak üzere birbirleriyle geçmeli olarak birleştirildiği ağaç işleme sanatıdır.

Anadolu’daki ilk örneklerine Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde rastlanan Kündekâri sanatının en çok kullanıldığı yerler kapı kanatları, pencere kapakları, vaaz kürsüleri ve özellikle minber aynalıklarıdır.

Kündekâri, büyük ve dekoratif yüzeyler elde etmek için ağaç malzemenin ortamın nem ve ısısından en az etkilenecek şekilde küçük parçalar haline getirilerek yeniden birleştirildiği bir tekniktir. Bir çatma tekniği olan kündekâri, çokgen, baklava ve yıldız biçiminde olan içi arabesk kabartmalı ahşap parçalarla yapılır. Geometrik ahşap parçalar negatif veya pozitif geçmelerle birbirine bağlanır, yapılacak parça bir uçtan başlayarak sepet gibi örülür. Kündekâride, bezeme kompozisyonu geometrik bir şemaya dayalıdır. Kündekârinin daha az ustalık isteyen taklidi uygulamaları da mevcuttur.

İç mekânda kullanılacak kündekâri ürünlerde, ceviz, şimşir, armut, kiraz, maun gibi ağaçlar kullanılıp bezemelerde abanoz, maun, altın varak, bağa, gümüş, sedef, fildişi gibi malzemeler kullanılır. Dış mekânda ise sert hava şartlarına dayanıklı meşe, maun, ireko, dişbudak gibi ağaçlar tercih edilir.

YILÇAY KÜNDEKARİ hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak ve yaptığı çalışmaları incelemek için sizleri 25 – 28 Mart 2021 Bursa Atatürk Kültür Merkezi Merinos Fuar Alanında düzenlenecek olan 10.Uluslararası BURSA Cami Yapı Ekipmanları Fuarımıza bekliyoruz…

Scroll to Top
× Bizimle iletişime geçin